dinsdag 1 november 2011

Sambal goreng boontjes en Sambal goreng telor

Waarom twee gerechten ? Gewoon omdat deze twee gerechten voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn,bij ons thuis schaarden wij ze onder "opvul"gerechten,oftewel gerechten die je makkelijk even kon maken als het aantal gasten wat mee moest eten opliep,en zoals het een echt indisch huishouden betreft was dat bijna een dagelijkse zaak.Er waren er altijd veel,heel veel die ons huis vonden,en voor ieder stond er een bordje eten klaar.
Soms maakte mijn ouders dan even snel een pastei tutup of een indische macaroni schotel en uiteraard de frikadel pan (zal ik er allemaal nog wel bijzetten),maar af en toe hadden we al wat gerechten klaar waar deze 2 gerechten beter bij pasten,en werd je er als kind op uitgestuurd om snel nog wat extra eieren of nog wat boontjes te halen,en dan maakten ze nog even snel,sambal goreng boontjes:
                                      ( foto niet van mezelf,geleend van het net, van lotfr.com)
pondje boontjes (of kouseband als je die kan krijgen)
1/4 blokje santen
1/4 blokje gula jawa
1 ui
5-6 teentjes knoflook
5-10 lombok merah
2 tl laos
wat zout
2 sereh
3 daon salam

de boontje schoonmaken en snijden in stukjes van ong 3-4 cm,ui fijn snijden.
in de ulekan de bumbu maken van de knoflook,de lombok,de laos even uleken (fijnwrijven)
de sereh even kneuzen (zodat de smaak goed vrijkomt)
In 2 el zonnebloemolie de uitjes fruiten tot ze glazig zijn,en dan de bumbu erbij doen nog even een min of 3 door laten bakken,dan de boontjes erbij,ook even mee laten bakken,Santen erbij of kokosolie erbij,de sereh en de daon salam er bij,wat zout naar smaak en het dan laten pruttelen tot de boontjes de voor jouw smaak gewenste hardheid of zachtheid hebben (dit is zo persoonlijk,ik prefereer mijn boontjes met een bite).
Je kan de sambal goreng boontjes opleuken,soms deed mijn moeder er wat mais bij of wat garnaaltjes (zowel voor de smaak als voor de kleur).

En nu de sambal goreng telor,

                                              ( deze foto ook al geleend van het net,van kaklia-kaklia.blogspot.com)

6 eieren (gekookt halfgaar)
rode ui
4  lomboks
1 tl laos
daon salam
klein beetje assem
1/2 kopje santen
stukje trasi
wat zout

uitje fijn snijden,in de ulekan de lombok,met de trassie en de laos fijnwrijven en wat zout erbij doen.
De rode ui aanfruiten in wat olie,tot hij lekker begint te geuren,dan de bumbu erbij en doorbakken voor ong 4-5 minuten tot je de trasi en de lombok goed begint te ruiken,dan de eieren pellen en erin doen en even meebakken.De santen en de assem erbij en de blaadjes salam en lekker laten pruttelen tot de eieren gaar zijn.Je kan ze gelijk eten,maar de volgende dag zijn ze net zo lekker.Even lekker opwarmen en eten maar.
Selamat makan en veel plezier,
Roy

3 opmerkingen:

  1. Soms moet ik even een foto lenen van het net,maar dan vermeld ik dat eronder.Met de tijd zal ik die vervangen voor mijn eigen foto's.maar ben nog niet zo los op alles.wat betekent dat ik wel foto's heb van mijn eten,maar dat ik ze gewoon niet meer kan terug vinden op mijn pc ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat is assem kan het zo vlug nergens vinden alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen