zaterdag 15 oktober 2011

sate

Een gerecht wat ik als kind altijd vroeg als ik mocht uitzoeken wat we gingen eten op mijn verjaardag!
Sate!!! De dag ervoor geurde ons hele huis van de kruiden van de marinade,want de sate moest altijd minimaal 24 uur gemarineerd worden.Sate marineren en roosteren was bij ons absoluut het domein van mijn vader,toen ik kind was waren er nog niet veel tokos,bij ons kwam in het begin 1 keer per week de "warung keliling" een omgebouwde oude bakkerswagen gevuld met allerlei indische kruiden en specerijen (maar daar vertel ik later nog wel over),dus ook gewone zaken als satestokjes die nu overal te koop zijn waren schaars.Ik kan mij herinneren dat zelfs fietsspaken dienst deden als satestokjes.Aangezien sate maken een tijdrovende klus was werd er dan ook altijd een grote hoeveelheid gemaakt,200 tot 300 stokjes waren geen uitzondering,en dat betekende altijd dat je de hele avond sate zat te rijgen.Als kind zijnde vond ik de geur van de marinade die helemaal in je handen trok zo lekker,dat ik blij was dat je de geur na een keer (verplicht) wassen nog steeds kon ruiken.
En dan de dag erna,de heerlijke dag van het roosteren,Pa die zich installeerde in de schuurdeur (in zijn klassieke jongkok houding) met zijn kipas (waaier) in de hand geconcentreerd starend in de gloeiende houtskool tot de kooltjes voor hem de juiste kleur hadden en dan.......ging uiteindelijk de sate op het rooster,en kon je alleen maar wachten en wachten.Uiteraard probeerde mijn vader wanhopig voorraad te maken,maar wanneer hij net een lading geroosterd had,kwam er altijd wel iemand voorbij die alleen maar even wilde "proeven".Het duurde dan ook heel lang voor hij eindelijk zijn voorraad had en hij tevreden de sate naar binnen bracht,waar hij dan begon aan de saus.Pa's saus kacang die de heerlijk op houtskool geroosterde sate compleet maakten.
Voor de marinade van ongeveer 1 kilo kip (ik ga proberen hoeveelheden te geven,maar alles is natuurlijk naar eigen smaak,dus PROEVEN)in blokjes snijden,niet te klein want dan worden ze droog op de grill,en niet te groot (zoals mijn vader het altijd zei,geen hondebrokken) 1 grote ui (de zoete) even in de cobek (vijzel) of in de keukenmachine fijnmaken,1tl ketumbar.1/2 tl jinten,1tl kunyit.1/2 tl laos,een stukje gula jawa(ong.een kwart blokje) verkruimelen,1 of 2 lombok merah fijnsnijden dit allemaal mengen met de kipblokjes en daarna kecap manis erover gieten tot het onder staat,een schijfje limoen erin,afdekken met wat folie en laten marineren (bij mij staat het altijd min.24 uur)

voor de saus kacang van Pa (beter bekend als de saus van oom rudy) ging in de cobek (vijzel) sjalotjes en knoflook,rawit,wat gula jawa,en handje voor handje pinda's,dit alles werd fijn gewreven tot een soort papje ontstond,waarna er wat kecap manis en wat heet water bijgevoegd werd!! Enakkkkkkk

soms maakte mijn moeder er ook wel eens een pindasausje bij,op basis van pindakaas (zeker als er weer eens een heleboel mensen op de sate waren afgekomen)
1 uitje fruiten (op zacht vuur tot ze glazig zijn) dan het vuur hoger en de knoflook erbij,wat lombok,1 tl ketumbar,1 tl jahe wat gula jawa erbij,dan de pindakaas (vroeger altijd de pcd pindakaas,de goedkoopste was nou eenmaal de lekkerste) erbij,een beetje kecap en santen erin,en langzaam verwarmen,wanneer het teveel indikt wat water erbij tot het de gewenste dikte heeft!!

Voor gula jawa gebruikten we vroeger bruine basterdsuiker,totdat we uiteraard gula jawa konden krijgen!

Ok,genoeg voor vandaag enne selamat makan.

Roy

1 opmerking:

  1. Roy,

    ik heb net alle recepten bekeken en de verhalen gelezen! Het is voor mij zo herkenbaar, je vader die inderdaad in de schuur de sate aan het grillen was...geweldig! Ondanks mijn k*tjeugd op de Fregatstraat toch ook weer leuke herinneringen die boven komen!!

    xxx Karin van der Linden

    BeantwoordenVerwijderen