zaterdag 5 november 2011

babi pangang

Op 5 november,de verjaardag van mijn vader,mag een recept zeker niet ontbreken.
Het recept van zijn babi pangang,samen met de sate en de ayam pangang was dit zijn specialiteit.Voor verschillende verjaardagen,bruiloften en allerlei andere aangelegenheden werd hij gevraagd om zijn babi pangang te maken.Oom Rudy's babi pangang!
                                        (foto geleend van het net,indonesia-faithfreedom.com)
Uiteraard was ook dit weer zo'n gerecht wat het lekkerst was ,wanneer het minimaal 24 uur in de marinade had gelegen.Ik kan mij als kind nog herinneren hoe mijn vader met zo'n groot lap vlees (zeker in de ogen van een kind) in de weer was,inkervingen maken met dat grote vleesmes (wat ik nog steeds gebruik) en hoe hij dan met brede gebaren het kruidenmengsel,zijn geheime kruidenmengsel,er in wreef.Ondertussen vertellend over de jacht in Indonesie,en verhalen over varkens en babi rusak en allerlei andere dieren die gejaagd werden voor het eten,want je mocht alleen schieten wat je at (uiteraard bracht het ongeluk als je dat niet deed).Ik weet dat hij in de jaren 80,zijn kruiden vaak liet komen uit Jakarta,waar hij een oude chinese man in Glodok had ontmoet die voor hem het perfecte kruidenmengsel maakte.

                                                         (Pa 1960)
Pa's  Babi pangang

1.5 kilo mager spek (aan één stuk met zwoerd)
1 el steranijspoeder
1 el kaneel
1/2 tl jinten
3 kruidnagel
ong 5 cm jahe
8 teentjes knoflook
3 lombok merah
limoen
stukje gula jawa
jenever (of whiskey)

het spek met de zwoerdkant naar boven leggen,en dan met een groot mes inkervingen maken in diagonaal zodat er een ruitpatroon ontstaat.
Vervolgens de steranijspoeder,kaneel,jinten,kruidnagel,jahe,knoflook lombok en de gula jawa in de ulekan fijn wrijven tot er een pasta onstaat.wat limoen schil raspen en over het vlees strooien,de bumbu erover heen doen en goed in wrijven (pa zei altijd "net als pijit"oftewel je moest het in masseren) dan wat jenever erover heen,en weg zetten voor ong 24 uur.De volgende dag de oven op 200 graden en de babi pangang erin.1 tot 1.5 uur niet vergeten te draaien indien nodig (hangt van je oven af) wanneer het bijna klaar is,en de babi pangang de gewenste kleur heeft, de rest van de jenever erover sprenkelen en wee terug in de oven (als het goed is "popt"het vel nu op,en is de babi pangang af)
Even een beetje laten afkoelen en dan in reepjes snijden en serveren met een sausje naar smaak,lekker met wat witte rijst en wat atjar ketimun of zo!!

Voor de saus:
! blikje tomaten puree
1 el tomaten kechup
1 el kecap manis
1 teentje knoflook
2 el chilisaus
1 tl jahe
1 el gula jawa of wat basterdsuiker
wat water
Mengen tot een sausje,lekker erover gieten en dan lekker genieten,
selamat makan,
Roy

2 opmerkingen: