woensdag 19 oktober 2011

Rendang

Een van mijn favoriete recepten mag hier zeker niet ontbreken,dit is een recept wat alleen gemaakt werd op speciale dagen.Oorspronkelijk komt dit recept uit Sumatra waar mijn moeder in haar jeugd ook nog enkele jaren heeft gewoond.Dit was nu typisch zo'n gerecht waar sprake was van een geheim ingredient,wat als kind zijnde natuurlijk helemaal intrigerend was.Ik kan je vertellen dat ik zowel van mijn ouders als van mijn grootmoeders altijd gehoord heb over speciale ingredienten die hun eten nog lekkerder maakten,en dat ze die ook uiteindelijk met mij gedeeld hebben,en wie weet misschien vertel ik ze ook nog wel.Nou kan ik verklappen dat ik echt alles opschrijf en toch zit het geheime ingredient erbij ;-).Uiteraard gaat het bij dit recept zeker over proeven en nog eens proeven.Allereerst de de ingredienten:
1 kilo runderlappen (doorregen)
15 kleine rode uitjes
6 teentjes knoflook
1 ons rode lombok
2 cm jahe
3 cm laos
1.5 cm kunyit
5 kemirinoten

1 verse sereh
3 daun salam
2 daun jeruk purut
1 liter santen
zout naar smaak
(uiteraard zijn alle ingredienten ongeveer,PROEVEN dus)

De runderlappen in blokjes snijden van 5 bij 5cm,
De uien,knoflook,lombok,jahe,laos,kunyit en de kemirinoten in de ulekan fijn wrijven tot er een papje ontstaat.
                                                    (de ulekan)
De bumbu in wat lepeltjes zonnebloemolie in de wadjan bakken voor een paar minuten tot je alle ingredienten ruikt,dan de blokjes vlees erbij doen en ze bakken tot ze gekleurd zijn een klein beetje water erbij en de gekneusde sereh,daun salam en de daun jeruk purut erbij doen en even lekker omscheppen in de wadjan op groot vuur voor enkele minuten dan de santen en wat zout erbij,even naar het kookpunt brengen,daarna het vuur matigen en laten pruttelen.af en toe omscheppen (bij mij staat het vaak een uurtje of 3-4 te pruttelen). Wanneer alle smaken goed doortrokken zijn in het vlees en het vlees de juiste gaarheid heeft,het mag niet te hard zijn maar moet ook niet uit elkaar vallen als hollands draadjesvlees,dan het vuur hoog zetten en blijven omscheppen om alle santen te laten verdampen zodat de kokosolie vrij komt (een beetje een gelige kleur) omdat je hier het vlees in gaat bakken.Tot dat je een heerlijke droge pittige rendang overhoud met een heerlijk laagje ingedikte santen erom heen.Een schitterend en vooral smakelijk gerecht wat de volgende dag.mits langzaam goed verhit misschien nog wel smakelijker is
heel veel plezier en geduld en vooral selamat makan,
Roy

2 opmerkingen:

  1. Hey lieverd, Ik heb vorige week de rendag en sambal goreng boontjes gemaakt...en het was heerlijk. Tijdens het boodschappen doen kreeg ik wel even een flashback naar toen ik 5 jaar oud was. Ik deed dan boodschappen op mijn fietsje en in mijn handen een boodschappen lijst. Aangekomen bij de kruidenier ( supermarkten bestonden toen nog niet :-) ) gaf ik het lijstje af en alle boodschappen werden netjes voor mij gepakt....Zo stond ik ook vorige week in de toko...Ik weet nog wel hoe Sereh eruit ziet...maar Daun Salam had ik nog nooit van gehoord..hihi..Al snel werd mijn boodschappen briefje afgepakt en werden alle spulletjes voor mij gepakt..
    Maar we hebben echt heeeerlijk gegeten !!

    X
    H

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai Heleen,
    kan het me helemaal voorstellen,had het ook al van anderen gehoord "leuk,maar ik heb af en toe geen idee wat het allemaal is". Ben dus ook naar de toko en de markt gegaan om foto's te maken en zal ze zo snel mogelijk op het blog zetten,zodat iedereen in ieder geval weet waar ik het over heb (dat zou echt de eerste keer zijn in mijn leven ;D)
    Nou lieverd,ben blij dat het je gesmaakt heeft,en je weet,het recept voor frikadel komt er ook nog op !!
    Roy

    BeantwoordenVerwijderen